Smartlog v3 » Fr. Møllers hverdag » Moderne gullasch-baroner
Opret egen blog | Næste blog »

Fr. Møllers hverdag

Stort og småt - mest småt - fra et mindre, kedeligt liv i en mellemstor, jysk by

Moderne gullasch-baroner

16. Jan 2009 02:55, valkyrien.dk

Jeg undres igen og igen over afstandene i dette samfund. Mellem rig og fattig. Til gengæld er jeg god til proportioner og forholdsregning. Så jeg kan da sagens se, at hvis vi indfører differentieret moms på fødevarer, vil de rige spare lige forholdsmæssigt lige så meget som os fattigrøve. Det kan jeg ikke se noget problem i!

Der, hvor jeg til gengæld kan se et problem i forhold til, at vi ikke - som vore nabolande - kan finde ud af at differentiere momsen er, at man som fattigrøv bruger en væsentlig større del af sit rådighedsbeløb på basale fødevarer, end mere velstillede gør. Det er jo - logisk! Derfor vil en differentieret moms i praksis komme fattigrøvene mere til gode - forstået på den måde, at der vil blive frigjort penge til andre ting. Ting, der i forvejen er en selvfølge for den mere velstillede - fordi han allerede har de penge til overs. Ham under jeg hjertens gerne at spare et par hundrede om måneden - det rager ikke mig, hvad han så bruger de penge på i stedet. Kan jeg spare det samme par hundrede - svarer det faktisk til at vinde dem i lotto - for det er penge, jeg ellers ikke ville have haft - helt enkelt!

Det kan højrefløjspolitikerne ikke forstå. De forplumrer yderligere sagen ved at dvæle ved detaljer omkring, at det kun må være "sunde fødevarer", der evt. kan være lavere beskattet. - Er en økologisk gulerod f.eks. nødvendigvis sundere end en traditionel - der kan kneppes mange fluer på den konto. Så skal vi lige have alle fordommene ind over - fattige er alligevel for dumme til at kunne finde ud af at spise sundt - uanset hvor billige gulerødderne bliver - vil vil notorisk æde os mætte i junkfood!

Øeh nej - men som virkeligheden er, må vi desværre for tit gå på kompromis og købe mad af en dårligere kvalitet. For eksempel koster det arge, fede hakkede kød typisk dobbelt så meget per kilo som det sundere med den lavere fedtprocent. Økologi og dyrevelfærd - jamen vi (rigtig mange af os i hvert fald) vil gerne tage det medansvar, men virkeligeheden er da, at vi ikke har råd - bogstavelig talt.

Jeg synes, det er dobbeltmoral, der skriger til himlen - at forflygtige ansvaret for manglende overordnet ansvarlighed til de fattige: "Der er ingen grund til at give dem lige(lig) adgang til sunde fødevarer - de er alligevel for dumme til at se forskel på (og kende ernærngsværdien af) et revelsben og en roastbeef! Ergo kan vi lige så godt lade dem æde sig ihjel i fedt - det er jo alligevel det, de selv ønsker."

I torsdagens P1-debat hørte jeg en konservativ politiker i ramme alvor udtale, at et argument imod differentieret moms på fødevarer var, at sparede vi penge på det basale, ville hverken fattigrøvene eller folkesundheden få glæde af det - for så ville fattigrøvene jo per definiton bare æde (endnu) mere slik, ryge (endnu) mere tobak og drikke (endnu) mere alkohol.

Bevares, jeg både ryger og drikker rødvin - sommetider så galt en whisky. Til gengæld er det altså ikke hver måned, jeg køber hverken slik, snacks, junk- eller fastfood. Dels er der helt enkelt ikke penge til det. Dels bryder jeg mig - trod min manglende akademikergrad - helt enkelt ikke særlig meget om den slags. Jeg drikker heller ikke sodavand - men jeg burde måske gøre det, når faktum er, at jeg kan få to liter i faka det samme, som jeg skal give for én liter økologisk sødmælk!

Jeg kan ikke afvise, at den velbjærgede måske ville købe en (ekstra) flaske sprut, hvis han sparede penge på basale fødevarer som brød, kød, grøntsager, æg og mælkeprodukter. For min skyld må han da købe ti, hvis han sparer så meget - det er hans egne penge, og han arbejder for dem.

Men der er noget, der er røget fuldkommen ud af proportioner, når de velbjærgede vil fratage mig et rimeligt medansvar for min egen sundhed ved reelt ikke at give mig til at tage det - ikke desto mindre give mig det fulde ansvar. Der er sgu noget ved den førte politik - fordi tingene naturligvis er så uendelig meget mere komplicerede, end jeg lige orker at argumentere for her - der får mig til at mumle noget indædt om - moderne gullasch-baroner!

 

 

 

 

Kommentarer

  1. Fru K
    18. Jan 2009 18:48
    1

    Ja.. seriøst, så hørte jeg i P1 her i eftermiddags, at en dansk kostekspert udtalte ordende " fedme vender den tunge ende nedad rent socialt" .... så er det offentlig viden, noget, jeg jo altid har slået meget højt på.. og som falder fint i tråd med det du skriver om ikke at have midlerne til rådighed til at købe sund og fedtfattig mad...

    .... Den grumme fordom, som eksisterer blandt ultra-konservative, der handler om, at giver vi de fattige flere penge at leve for, så bruger de dem bare på tobak, sprut og smøger.. det er simpelthen dumhed ud over alle grænser.... jeg kan ikke se andre forklaringer på det.

Tags

Arkiv

Relaterede